Billig forbrukslån – tre tips til det beste
De fleste kjenner nå til lån uten sikkerhet – og vet om at disse er dyre. Renten ligger en hel del høyere enn på tradisjonelle lån, og derfor er det viktig at man skaffer seg gunstige vilkår dersom man ønsker å søke. I denne artikkelen får du tre gode tips til hvordan du tegner avtale for et billig forbrukslån, i alle fall forholdsvis.
Hvorfor er forbrukslån så kostbare?
Svaret på dette spørsmålet ligger i hvordan forbrukslån er strukturert med tanke på risiko. Som nevnt over kalles disse lånene også for lån uten sikkerhet – og det er akkurat det de er. Når långiver godkjenner en søknad om et forbrukslån tas det ikke pant i noen av eiendelene dine, slik det gjør på sikrede lån.
En pantesikring reduserer risikoen for banken betraktelig. Da vet nemlig kreditor at selv om du ikke klarer å betale for deg vil det fortsatt finnes verdi i panteobjektet. Dermed kan renten settes lavt, slik vi eksempelvis ser på boliglånene på markedet.
Uten noe å pantsette tar banken på den annen side en betraktelig større risiko. Risikoen kreditor tar vil alltid komme til uttrykk i rentesatsen som fastsettes på lånet. Dette er altså en av de hovedsakelige forklaringene på hvorfor det er vanskelig å få tak i et rimelig forbrukslån.
Ved siden av risikoen til banken har også nedbetalingsperioden mye å si for hvilken rente lånet blir stående med. Långiver skal tross alt tjene penger på virksomheten sin, og jo kortere nedbetalingsperiode og mindre låneramme, jo høyere må renten settes for at regnestykket skal gå i pluss.
Tips 1: Søk om forbrukslån med en solid privatøkonomi
Mange assosierer kanskje forbrukslån med låntakere som har dårlig økonomi, men faktisk er det slik at tilbydere av usikrede lån er grundige i kredittvurderingene sine. De er pliktige å handle som ansvarlige långivere, og derfor vil de ikke innvilge lån til noen som ikke kan håndtere det.
Samtidig er privatøkonomien din det viktigste vurderingsgrunnlaget långiverne av forbrukslån har, i og med at det ikke tas pant på lånet. Dersom økonomien din er svak vil du få dårligere vilkår enn om den er sterk. Dette handler om bankens vurdering av deg som en stabil eller ustabil låntaker.
For å skaffe deg et så billig forbrukslån som mulig er det derfor viktig at du søker med en god privatøkonomi. I alle fall så god som du kan få til. Banken er spesielt opptatt av inntekten din i relasjon til ønsket lånebeløp, samt kreditthistorikken din. Betalingsanmerkninger og inkassosaker er det ekstra viktig å rydde opp i før du søker.
Tips 2: Se på flere aktører som tilbyr billig forbrukslån
Markedet for lån uten sikkerhet har eksplodert i Norge det siste tiåret – og det er fortsatt i vekst. Det er derfor mange aktører på banen, og alle konkurrerer om å kapre nye lånekunder. Dette er en svært gunstig situasjon for deg som skal ta opp lån, for den betyr at du har mye å velge i.
Dra nytte av markedskonkurransen for å skaffe deg et billig forbrukslån. I løpet av søknadsprosessen er det viktig at du tar deg tid til å undersøke alle aktuelle aktører. Vilkårene kan variere en hel del, og grunnlaget for risikovurderingen banken gjennomfører vil også være forskjellig fra bank til bank.
Det er viktig å huske på at du ikke vil få et reelt rentetilbud uten å faktisk søke om lånet du ønsker deg. Det gjør imidlertid ingenting om du søker hos flere aktører – tilbudene du mottar er uforpliktende og det er helt gratis å søke. Dersom du ønsker å spare tid kan du benytte deg av en formidlingstjeneste for billig forbrukslån.
Tips 3: Hold nedbetalingsperioden din så kort som mulig
Det er fort gjort å tenke at du selv har liten kontroll med hensyn til om du får skaffet deg et billig forbrukslån eller ikke. Faktisk er det slik at du kan gjøre ganske mye for å redusere totalkostnaden din. Dette krever en del standhaftighet og planlegging, men det er fullt gjennomførbart.
Et billig forbrukslån består selvfølgelig av en gunstig rentesats – men visste du at nedbetalingsperioden er den faktoren som har størst innvirkning på totalkostnaden? Ved å holde denne så kort som det er realistisk for din privatøkonomi vil lånet bli billigere.
Derfor er det lurt at du legger opp til en lånesituasjon med litt slingringsmonn. Ikke press privatøkonomien din til det ytterste, men gi deg selv økonomisk rom til å betjene lånet raskere enn bankens krav tilsier. Dersom du gjør dette i tillegg til å søke med god privatøkonomi og finkjemme markedet er du på god vei til å få deg et billig forbrukslån.