Skriv omtale
×
Rating





    Send omtale
    10 enkle sparetips for høsten

    10 enkle sparetips for høsten

    Høsten er her med vakre farger og klar luft. Mange forbinder høsten med en nystart, men ofte har man også en presset økonomi etter sommerens utskeielser.  Høsten 2023 er dessuten preget av inflasjon og skyhøy rente. For mange kan det virke som om pengene forsvinner raskere enn noensinne, og mange frykter nå enda en vinter med rekorddyr strøm.

    På toppen av dette har Norges Bank har flagget for enda høyere rente i høst, og i kombinasjon med høye matvarepriser kan det være smart å justere pengeforbruket der det går.  Da er det bra å vite at det finnes praktiske skritt du kan ta for å takle disse økonomiske utfordringene og få kontroll over din personlige økonomi. Det går faktisk å spare selv om alt har blitt dyrere.

    Hvordan spare når alt blir dyrere?

    Faktum er at du kan påvirke mye med små forandringer i hverdagen. Vær bevisst på hvor du legger dine penger og stram inn på det du ikke behøver. Med enkle knep kan du bruke høsten 2023 til å ta kontroll over din privatøkonomi. Her får du 10 tips som hjelper deg å  stramme inn den økonomiske livreimen.

    10 sparetips for bedre økonomi

    1. Sett opp et budsjett – Et bra budsjett gir deg full oversikt over utgifter og inntekter. Et budsjett er nøkkelen til en bra økonomi. Når du setter opp et budsjett får du en gjennomgang av økonomien din og kan se hvilke poster du eventuelt bruker for mye penger på. Da kan du enklere se hvor du kan spare penger.
    2. Betal ned dyre forbrukslån & kredittkort – Er du en av mange som har finansiert ferien gjennom å låne penger? Betal ned disse lånene og prioriter alltid dyre smålån og forbrukslån først. Har du brukt kredittkort i ferien? Betal ned kredittkortgjelden før rentene begynner å løpe. Kredittkort kan være en bra kortsiktig løsning, men bør alltid betales ned så fort som mulig.
    3. Samle lån – Har du mange såkalte SMS lån eller andre smålån  så kan det lønne seg å samle disse i et større forbrukslån – da får du bare et lån å forholde deg til og du blir kvitt avgifter knyttet til lånene.
    4. Se over alle abonnement – må du ha både Netflix og HBO? Kan du bytte til et billigere mobilabonnement? En hundrelapp her og der blir tusenlapper i løpet av et år.
    5. Se over forsikringer – Dette bør du gjøre med jevne mellomrom. Sammenlign forsikringsselskap og ta bort forsikringer du ikke behøver.
    6. Ta kontakt med banken om du ikke kan betale – Betal regningene i tide og unngå unødvendige purregebyr – Har du fått purring – betal så fort som mulig så du ungår at regningen blir enda større. Ser du at du ikke kan betale i tid? Ta kontakt med fakturautsender og se om dere kan løse det med en betalingsutsettelse.
    7. Kan du refinansiere? – Refinansiering kan gi lavere rentekostnad og færre fakturaavgifter, da du samler alle tidligere kreditter og lån i et nytt samlingslån. Kan du dessuten refinansiere med et lån med sikkerhet i bolig kan du få enda bedre vilkår.
    8. Se over strømavtalen din – sjekk strømregningen og se om du kan bytte til et billigere strømavtale. Sørg også for at du bruker minst mulig strøm når den er som dyrest. Gjør enkle oppgraderinger i hjemmet som tetningslister på vindu og senk temperaturen med en grad innendørs.
    9. Kjøp & selg brukt og tenk deg om to ganger før du kjøper noe. En bra regel er å alltid vente 24 timer før du handler. Vil du fremdeles kjøpe det dagen etter? Ofte har shoppingsuget lagt seg og man vil ikke det. Å unngå impulskjøp er en sikker vei til bedre økonomi. Må du kjøpe noe så sjekk alltid bruktmarkedet først. Selg det du ikke bruker på nettet. Se gjennom loft og kjeller etter klær, sportsutstyr, møbler og annet som du ikke lengre bruker. I tider med usikker økonomi handler stadig flere brukt så bruk nettsider som Tise, Meta Marketplace og Finn.no for å selge brukt. Det gir gevinst både for deg og miljøet og du får ryddet i boden som bonus.
    10. Spis mat hjemme og spis den opp  – Det er dyrt å spise ute i Norge, dropp ute-kaffe og ta med matpakke på jobben. Bytte du ut kjøtt med vegetariske alternativ som linser og bønner så blir matbudsjettet ofte er billigere. Bruk middagsrester som lunsj dagen etter og lag måltider etter hva du faktisk har hjemme i kjøkkenskapet. Lag mat på det du har i kjøleskapet, og ha en rensing av fryseren en gang i måneden så maten lengst bak kommer til nytte. Kjøp nedsatte varer i dagligvarebutikker og hold øynene åpne for kampanjepriser. Kaffe, kjøtt og fisk er varegrupper som har blitt mye dyrere nå. Bruk matprisapper for å sammenligne priser og kjøp så mye som mulig på tilbud. Planlegg måltider og bruk fryseren aktivt.

     

    Britt Pedersen
    Av Britt Pedersen
    22 september 2023
    Anbefalte privatlån
    • 5 000 - 600 000 Lånebeløp
      Fra 7,54% - 38,94% Rente fra
      12 - 180 Måneder Varighet
      21 Min. alder
      Eksempel: Eff. rente 12,73%, 130.000,- o/5 år, kostnad kr 43.392, totalt 173.382,-
    • 10 000 - 600 000 Lånebeløp
      Fra 5,03% - 24,40% Rente fra
      12 - 180 Måneder Varighet
      20 Min. alder
      Eksempel: Eff. rente 11%, 200.000 o/10 år, Kostnad 122.092,- Totalt: 322.092,-
    • 5 000 - 150 000 Lånebeløp
      Fra 8,73% Rente fra
      12 - 72 Måneder Varighet
      25 Min. alder
      Eksempel: Eff. rente 26,24%, 25 000,-, o/5 år, kostnad 17 716,-, totalt 42 716,-
    Siste publiserte artikler
    Anbefalte sider
    • Gratis tjeneste
    • Uforpliktende sammenligning
    • Oversiktlig