Vis alt
Forbrukslån – slik finner du det billigste
Skal du søke forbrukslån? Låne penger hjelper deg med informasjon om forbrukslån og hva du bør tenke på. Vi er ikke en lånemegler og vil du søke forbrukslån så klikker du deg enkelt videre til den banken du vil søke lån hos i vår oversikt. Et forbrukslån gir deg frihet til å bruke pengene som du selv ønsker, og har ofte lavere kostnader enn kredittkort og smålån. Søknadsprosessen er effektiv, og du trenger ikke stille med sikkerhet i bolig for å få lånet innvilget.
Nordmenn låner som aldri før. Hele 1 av 10 norske husstander har i dag et lån uten sikkerhet, og markedet for forbrukslån øker år for år.
Hvordan få billig forbrukslån?
Alle vil ha lave renter, men å få et billig forbrukslån er ikke alltid like lett. Forbrukslån er usikrede lån, noe som betyr at låntakeren ikke trenger å stille pant eller egenkapital som sikkerhet. Dette gjør lånet tilgjengelig for de fleste, og så lenge man har en fast inntekt, er sjansen stor for å få lånet innvilget. Dette gjør også at lånetypen er dyrere enn andre lån – da banken ikke tar sikkerhet i bolig eller eiendom.
Hvorfor velger så mange forbrukslån
Mye av populariteten skyldes de økte valgmulighetene et forbrukslån gir. Du kan bruke pengene på akkurat hva du vil, enten det er drømmereisen, ny sofa, kjøpe båt eller tidenes bryllupsfeiring. Det er bare fantasien din som setter grenser.
Stor forskjell på forbrukslån renter
Men det er ikke gratis å låne penger. Banker og andre finansieringsselskaper tilbyr forbrukslån for å tjene penger.
Som forbruker er det derfor viktig at du får et så billig forbrukslån som mulig. For lånet skal betales tilbake med renter, og det kan bli kostbart hvis du ender opp med et dyrt lån.
Rentesatsen kan nemlig variere svært mye mellom de forskjellige bankene og lånetilbydere. Selv i den samme banken kan det være en rentedifferansen på over 10 prosent.
Renteeksemplene som brukes er estimerte – du vil først se aktuell rente på forbrukslån når du har søkt hos en bank og fått et tilbud. Alle banker og lånemeglere tar en kredittsjekk før du får innvilget forbrukslån og renten og vilkår settes individuelt.
Det er din privatøkonomi som langt på vei bestemmer hvilken rente du får. Jo bedre banken vurderer din økonomi, desto større sjanse har du til å få et lån med lav rente. Hvis banken ser på deg som en økonomisk slendrian, så kan du bli straffet med høyere rente.
Søke forbrukslån? Her er 10 tips:
- Sammenlign forbrukslån grundig. Hos de fleste banker må du å sende inn en lånesøknad for å vite hvilken rente du får. Hent inn minst tre lånetilbud, gjerne flere.
- Se alltid på effektiv rente på forbrukslånet – Den effektive renten på forbrukslån inkluderer alle kostnadene ved lånet, og viser hva lånet kommer til å koste deg.
- Unngå betalingsanmerkninger. De fleste banker vil ikke engang se på søknaden din hvis du har betalingsanmerkninger eller pågående inkassosaker.
- Ta ikke opp dyre smålån – Smålån kan være en løsning for mindre prosjekt men husk at renten skyhøy. Du får ofte bedre rente på større forbrukslån.
- Hold nedbetalingstiden så kort som mulig. Tar du for eksempel opp et lån med nedbetalingstid på tre år for å kjøpe en laptop, så bør den holde i tre år. Gjør den ikke det, vil du betale på et lån for et produkt du ikke lenger bruker.
- Ta ikke større forbrukslån enn du trenger. Velger du å vente og spare, så unngår du dyre renter og gebyrer.
- Har du flere dyre lån, som kredittkortgjeld og smålån, så kan refinansiering være smart. Større lån gir ofte lavere rente.
- Les det med liten skrift. Bankene er forpliktet til å opplyse deg om alle lånebetingelsene. Betingelsene står ofte med liten skrift, men de er viktige å lese.
- Bruk en medsøker. Søker du med en annen kan du både få innvilget større lånebeløp og lavere rente. Dette gjelder spesielt hvis du selv har lav kredittverdighet.
- Har du råd, så betal ned forbrukslånet før tiden. Ifølge finansavtaleloven paragraf 53 så skal det ikke koste deg noe ekstra.
Se alltid på effektiv rente når du sammenligner forbrukslån
Slik får du et billig forbrukslån
Det er mange aktører som tilbyr forbrukslån i Norge. Følg punktene under når du sammenligner forbrukslån så du finner det billigste forbrukslånet med lav rente.
Sjekkliste for deg som skal søke forbrukslån:
- Tenk deg nøye om før du søker forbrukslån – Forbrukslån er dyrere enn lån med sikkerhet i bolig. Før du søker bør du være sikker på at du kan betale tilbake pengene du låner.
- Sammenlign forbrukslån – Skal du søke forbrukslån så vær sikker på at du får det billigste forbrukslånet på markedet. Bruk en sammenligningside for lån.
- Se på den totale kostnaden – ta med oppleggingsavgift og månedsgebyr på lånet, og se alltid på den effektive renten når du skal låne penger.
Finn forbrukslån med lav rente
Bruk effektiv rente når du sammenligner ulike lånetilbud.
- Altfor mange stirrer seg blinde på nominell rente uten å ta hensyn til at det også er andre kostnader forbundet med lånet.
- Selv et rentefritt lån kan bli dyrt hvis det har dyre gebyrer som etableringsgebyr og termingebyr.
- Effektiv rente viser alle kostnadene med lånet, og det er derfor det tallet du bør bruke når du sammenligner ulike lån.
Merk: Når man bruker effektiv rente til å sammenligne forskjellige lån, så er det viktig at nedbetalingstiden er den samme. Du kan for eksempel ikke sammenligne effektiv rente for et forbrukslån på 1 år med et på 5 år.
Les mer: Forskjell på nominell og effektiv rente
Beste forbrukslån – hvordan finner man det?
Men det er ikke alltid enkelt å finne det beste forbrukslånet. Bankene bruker ofte et veldig vidt rentespenn for samme forbrukslån. Det er ikke uvanlig at samme forbrukslån kan en effektiv rente fra 8 til helt opptil 30 prosent.
Du skal imidlertid ha en veldig solid økonomi for å få bankens beste rente. De fleste havner et sted i mellom.
Hvilken rente du til slutte ender med får du først vite når du har sendt inn en lånesøknad – med tilhørende kredittvurdering og kredittsjekk.
Se på effektiv rente på forbrukslånet
Et knep er derfor å se på bankens såkalte representative eksempel. Det er den effektiv renten som de fleste i den aktuelle banken mottar tilbud om for samme lånebeløp og løpetid. På den måten kan man i det minste danne seg et bilde av omtrent hvilken rente man kan forvente seg.
Myndighetene har pålagt bankene å oppgi effektiv rente i all markedsføring, så bruk den. Du finner den ofte med liten skrift på bunn av annonsen eller nettsiden. For å finne beste forbrukslån bør du alltid sammenligne den effektive renten som er oppgitt i eksemplet.
Få beste forbrukslån – 3 tips
Forbrukslån er relativt dyre lån – her er tre tips til hvordan du kan få det beste forbrukslånet.
1. Sett opp en liste over hvor mye du vil låne, hvor lang nedbetalingstid du ønsker, og hvor mye rente du kan strekke deg til å betale.
2. Forbedre din kredittscore så mye som mulig før du søker: Din kredittscore påvirker renten på forbrukslånet. Sørg for at du har en god kredittscore før du søker – da får du det beste forbrukslånet.
3. Sammenlign forbrukslån fra flere: Bruk en sammenligningsside for forbrukslån og se på faktorer som effektiv rente, gebyrene, vilkårene og generelle betingelsene for lånet.
Billigste forbrukslån – slik finner du det
Det er fortsatt mange som tror at det er de største bankene som gir de billigste forbrukslånene, men sånn er det ikke nødvendigvis. Det er viktig å sammenligne tilbudene fra både store og små tilbydere, for kvaliteten på forbrukslån er den samme. Den eneste forskjellen er prisen – og den kan variere mye.
Låner du for eksempel 100.000 kroner i fem år, så kan du spare utrolige 27.120 kroner bare på å velge det billigste lånet, ifølge tall fra Forbrukerrådets Finansportalen. Det billigste lånet tilbyr en effektiv rente på 9,90 prosent, mens det dyreste alternativet har en effektiv rente på 19,82 prosent. Det gir en rentedifferanse på nesten 10 prosent.
På samme måte som mange bruker prissammenligningssider når man kjøper flybillett eller mobiltelefon, så kan det være smart å sammenligne for å finne billigste forbrukslån. På den måten får du en oversikt over hvilke lånetilbud som finnes. Det kan spare deg både tid og penger.
Kort lånetid gir billigst forbrukslån
Når man skal søke forbrukslån, så velger man også nedbetalingstid. De fleste forbrukslån har en løpetid på mellom 1 og 5 år. Det beste er å forsøke å nedbetale lånet så raskt som mulig.
For det er ikke månedskostnaden som avgjør hvor dyrt lånet blir. Det er den totale kostnaden for lånet du bør se på, og da blir nedbetalingstiden avgjørende. Jo lenger løpetid, desto høyere blir totalkostnaden for lånet.
Søk forbrukslån – men betal ned det så fort som mulig
Låner du for eksempel 100.000 kroner til 15 prosent effektiv rente som skal betales tilbake på fem år så må du betale 42.742 kroner i kostnader for lånet.
Velger du i stedet et lån med samme beløp til samme effektive rente, men betaler det tilbake på ett år, så blir kostnaden for lånet bare 8311 kroner.
Det gir altså en besparelse på hele 34.431 kroner, bare på å velge 1 år fremfor 5 år..
En god tommelfingerregel sier at forbrukslån ikke bør ha lenger nedbetalingstid enn ett år. Men det er også viktig å velge en nedbetalingstid som passer din hverdagsøkonomi. De aller fleste forbrukslån har nedbetalingstid opp til 5 år.
Se på forbrukslånets gebyr
Bankene snakker ikke så høyt om gebyrene, men de er viktige når du velger forbrukslån. Det er særlig to gebyrer du bør holde et argusøye med: etableringsgebyret og termingebyret.
- Termingebyret på forbrukslån – Dette gebyret er ment å dekke de administrative kostnadene med dine månedlige innbetalinger. Gebyret er typisk på rundt 50 kroner. La deg imidlertid ikke lure av beløpets størrelse, det kan utgjøre store summer over tid, særlig hvis du har lang nedbetalingstid..
- Etableringsgebyret på forbrukslån – Dette er långivers pris for å opprette et lån for deg. De fleste forbrukslån har etableringsgebyr, men gebyrets størrelse kan variere, fra 100 kroner til helt opp til 950 kroner.
- Lån med lave etableringskostnader er å foretrekke, for til forskjell fra lånets renter og termingebyr så betales etableringsgebyret ved inngåelse av lånet. Du har derfor ikke mulig til å få pengene tilbake hvis du skulle velge å innfri lånet før tiden.
Hvor mye kan jeg få i forbrukslån?
Det gjennomsnittlige lånebeløpet på forbrukslån i Norge i 2016 var på 130.000 kroner.
De fleste forbrukslån lar deg låne fra rundt 5000 kroner og opptil rundt 600.000 kroner.
Det er imidlertid din privatøkonomi som først og fremst bestemmer hvor mye du får låne. Jo mer solid økonomi du har, desto mer vil banken gi deg i lån. Du bør imidlertid også gjøre en selvstendig vurdering. For selv om banken innvilger deg et stort forbrukslån, så er det slett ikke sikkert at du har en økonomi som tåler lånekostnadene.
Fordeler med forbrukslån
Har du bra kontroll over din økonomiske situasjon kan et forbrukslån gi deg en mulighet til å finansierer prosjekt.
1. Søknadsprosessen for forbrukslån kan gjøres online.
2. Du kan bruke forbrukslån til det du ønsker.
3. Forbrukslån gir deg muligheten til å få tilgang til penger raskt når du trenger det.
Hva brukes forbrukslånet til?
Forbrukslån gir deg muligheten til å få tilgang til penger raskt når du trenger det.
Du kan bruke forbrukslån til ulike formål, for eksempel å finansiere større kjøp, betale ned eksisterende gjeld eller dekke uforutsette utgifter.
Mange långivere tilbyr fleksible tilbakebetalingsplaner og nedbetalingsperioder, slik at du kan tilpasse lånet etter din egen økonomiske situasjon og betale tilbake i ditt eget tempo.
Søknadsprosessen for forbrukslån er vanligvis enkel og kan gjøres online. Dette gjør det enkelt og praktisk å søke om og få tilgang til penger når du trenger det.
Noen långivere tilbyr også rentefrie perioder eller andre tilbud og fordeler som kan gjøre forbrukslån mer gunstige enn andre typer lån.
Hvis du har god kredittscore og økonomisk historie, kan du få gunstige renter på forbrukslån.
Dette bruker vi forbrukslån til:
- Oppussing og renovering av bolig
- Uforutsette utgifter – om vaskemaskinen går i stykker eller bilen må repareres
- Refinansiering av dyre mindre lån og kredittkortgjeld
- Forbruksvarer – shopping og interiør
- Finansiering av reiser og ferier
Ulemper med forbrukslån
Det finnes mange ulemper med forbrukslån, det er viktig å være klar over disse før man søker.
1. Forbrukslån har ofte høyere renter enn lån med sikkerhet.
2. Forbrukslån kan føre til økt gjeldsbyrde og problem med å få lån senere.
3. Det er lett å havne i en spiral der man tar nye forbrukslån for å betale ned gamle.
Krav for forbrukslån
Alle får ikke låne penger. For å ta opp et forbrukslån, så krever de fleste banker at du:
- Er over 18-23 år.
- Ikke har aktive inkassosaker eller betalingsanmerkninger.
- Har en registrert liknet inntekt.
I tillegg til å oppfylle disse betingelsene, stiller mange banker også krav om at du har en årsinntekt over et visst nivå (typisk rundt 250.000 kroner), selv om summen kan variere mellom bankene.
Slik vurderes du når du søker forbrukslån
Når du låner penger, vil långiver gjerne vite om du kommer til å betale pengene tilbake. Den såkalte kredittsjekken og kredittvurderingen skal sikre at du ikke tar opp lån som du ikke klarer eller vil tilbakebetale. Bankene ser typisk på din inntekt, formue, betalingsanmerkninger og annen gjeld.
Din kredittverdighet bestemmer ikke bare hvor mye penger du får låne, men også hvilken rente du blir tilbudt. Det kan derfor lønne seg å rydde opp i din privatøkonomi før du søker, blant annet ved å samle dyre smålån i ett større lån. Det er en enkel måte å få økt din kredittverdighet på.
Forrukslån er dyrere en lån med sikkerhet fordi banken tar en større risiko når de låner ut penger uten pant i hus eller eiendom så derfor er rentene høyere på forbrukslån enn på et lån hvor banken har pant i huset eller annen eiendom.
Du kan søke forbrukslån direkte hos banken eller via en lånemegler. Begge deler gjør du på nettet . Du signerer med bank ID.
Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet som du kan bruke til det du vil. Banken legger seg ikke i hva du bruker pengene til og de tar ikke sikkerhet i bolig eller eiendom så derfor er rentene høyere på forbrukslån enn på et lån med sikkerhet.
Nordmenn bruker forbrukslån til forbruk og ferie
Et forbrukslån er et lån uten et forutbestemt formål. Bankene blander seg ganske enkelt ikke inn i hva du bruker pengene på.
Det er da også vidt forskjellig ting nordmenn bruker pengene på. Ifølge en undersøkelse fra SIFO så svarte hele 41 prosent av dem som hadde tatt opp forbrukslån at de brukte det til å kjøpe forbruksvarer. Andre populære låneformål var reise, renovering og refinansiering.
Selv om du står fritt til å låne til hva du måtte ønske deg, så er det smart å låne til ting som har verdi utover her og nå. Lån til bolig, spar til forbruk, sier en gammel leveregel.
Bil, møbler og renovering er åpenbart ting som har mer varig verdi enn reiser og underholdning.
Forbrukslån til refinansiering
Til tross for navnet så trenger man ikke å bruke forbrukslånet til forbruk. Det kan også brukes til refinansiering. Ifølge enkelte banker så kan så mye som 40-70 prosent av lånesøknadene til forbrukslån i dag være for refinansiering av eksisterende gjeld.
Forbrukslån er en god løsning gir deg fleksible nedbetalingstid på opptil 5 år for vanlige forbrukslån eller opptil 15 år dersom forbrukslånet brukes til refinansiering.
Hvis du har har dyre lån som koster skjorta hver måned, så kan det være smart å samle lån i ett større forbrukslån i stedet. Det har mange fordeler, som lavere rente, færre regninger og generelt bedre økonomisk oversikt i hverdagen.
Et forbrukslån har en snittrente på rundt 13-14 prosent, mens kredittkortgjeld og andre dyre smålån ofte har en rente på godt over 20 prosent. Det kan med andre ord være mye penger å spare på denne rentedifferansen.
Lag en plan for nedbetaling av forbrukslånet
Før du tar opp et forbrukslån bør du sette opp et budsjett og lage en realistisk tilbakebetalingsplan. Mange er altfor optimistiske når det gjelder egen økonomi.
Unngå å bruke korttidsfinansiering til langtidsfinansiering. Det kan gjøre en billig måte å låne penger på relativt dyrt.
Tenk også på hva du bruker de lånte pengene på. Er det mulig å spare opp pengene i stedet? Det kan være smart å bruke en forbrukslån kalkulator for å finne det beste forbrukslånet. Det vil selvfølgelig være det billigste alternativet.
Spørsmål om forbrukslån
Et lån uten sikkerhet beregnet for forbruk. Når du låner penger i et forbrukslån har ikke banken sikkerhet i leilighet eller hus eller annen eiendom - derfor er rentene ofte høyere på et forbrukslån enn et lån med sikkerhet i bolig.
Er du over 18, folkeregistrert i Norge og har fast jobb kan du søke hos de fleste lånegiverer. Det kan derimot være visse begrensninger hos den enkelte lånegiver som høyere alder, krav til inntekt og annet.
Det er stor konkurranse på forbrukslånsmarkedet. Ved å sammenligne forbrukslån finner du enklere det forbrukslånet som har best villkår og som passer deg best.
Hos Låne penger.com kan du søke om forbrukslån fra 5000 kroner opptil 600 000 kroner. Det er opptil hver enkelt bank om de vil innvilge søknaden etter godkjent kredittsjekk.
Den enkleste måten å finne forbrukslånet med best vilkår er å skaffe seg oversikt over alle forbrukslån på markedet via en sammenligningside og deretter sammenligne faktorer som effektiv rente og nedbetalingstid på forbrukslånet.
Kilder
Dette er noen av kildene vi bruker på Låne penger. Her finner du informasjon om forbrukslån, bank og finans i Norge.