Nedbetaling av forbrukslån- sett opp en plan
Når man takker ja til en låneavtale får man med en nedbetalingsplan på kjøpet. Denne sier noe om hva slags månedsavdrag du må betale for at lånet skal være innfridd innen den avtalte låneperioden.
Dersom du ønsker å gjøre forbrukslånet ditt så billig som mulig er det imidlertid lurt at du lager din egen plan for å nedbetale det. Jo raskere du kvitter deg med lånet, jo mindre renteutgifter ender du opp med.
Skaff deg en god oversikt over den nåværende situasjonen
For at du skal kunne lage en skikkelig og realistisk nedbetalingsplan må du få lagt alle kortene på bordet. Du må hente fram informasjon om:
- din nåværende effektive rente
- utestående gjeldsbeløp
- gebyrer du betaler på lånet
Du finner all denne informasjonen i låneavtalen(e) du har med banken. Dersom du er i tvil er det lurt å ta kontakt med en representant hos kreditor for å forsikre deg om at tallene stemmer.
Har du flere lån på bok er det lurt å sette opp informasjonen på en oversiktlig måte, slik at du vet akkurat hvilke beløp du har å forholde deg til. For ordens skyld kan du summere opp både totalkostnaden og månedsbeløpet på all gjeld du skal kvitte deg med. Da blir det lettere å se hvor mye du sparer på å fremskynde prosessen.
Lag et budsjett over økonomien din
Når du vet hvordan du ligger an med hensyn til gjelden din er det på tide å ta en grundig titt på privatøkonomien. Det er svært få som effektiviserer pengene sine til det fulle. Vi bruker gjerne opp forholdsvis store deler av inntekten vår ubevisst. Er du interessert i å kvitte deg med gjelden din raskere må du imidlertid bli så effektiv som mulig.
Sett opp et budsjett som sier noe om inntektene og utgiftene dine – men som også viser ditt gjennomsnittlige månedsforbruk. Hvor mye av dette er egentlig nødvendig? Hvor mye har du til overs når de essensielle regningene og utgiftene er betalt? Det du sitter med i overskudd er det du prinsippet kan bruke på ekstra innbetalinger til lånet ditt.
Her blir det imidlertid viktig å være realistisk. Sørg for å sette av et lite beløp hver måned som en buffer til uventede kostnader. Resten kan du bruke på cafébesøk og shopping – eller å kvitte deg med gjelden din.
Velg riktig strategi til nedbetaling av forbrukslån
Det finnes mange måter å gå løs på en nedbetalingsplan for forbrukslån. For at du skal orke å holde ut bør du velge en strategi som passer for deg; en strategi som du motiveres av. Det er alltid surt å bruke penger på gjeld i stedet for ting man ønsker seg eller har lyst på.
Er du en person som trenger å se resultater raskt? Da kan snøballmetoden, der du tar for deg gjelden i stigende beløpsrekkefølge, være en god plan. Er det ikke så viktig med synlige resultater, så lenge du sparer penger? Sett opp et budsjett som viser hvor mye du vil spare på å betale inn ekstra på lånet.
Så lenge du motiveres av nedbetalingsplanen din blir det enklere å følge den. Du kan også lage deg en liste over hvilke ting du kommer til å ha råd til når du er kvitt gjelden.
For å sette opp din egen plan for nedbetaling av forbrukslån må du altså:
- Finne ut av hvor mye gjelden koster deg i måneden
- Se over hvor mye penger du har til overs når faste regninger og utgifter er betalt
- Velge den strategien som motiverer deg mest
- Begynne å betale ned ekstra på forbrukslånet og dermed bli gjeldfri raskere
Ekstratips: Forhandle deg fram til så gunstige vilkår som mulig
Når du uansett skal ta et tak for å kvitte deg med gjelden din kan du likeså godt sørge for at du har gode vilkår. Som del av nedbetalingsplanen kan du gjennomføre en lånesøknad via en sammenligningstjeneste og se om du kan få en bedre rentesats enn den du sitter med i dag.
Disse tjenestene er kostnadsfrie og uforpliktende, men gir deg god oversikt over markedet i løpet av kort tid. Da kan du føle deg sikker på at du betaler så lite som mulig for å sitte med forbrukslånet – og kan bruke mer på å nedbetale det raskere.